Taizemiešu virtuve
Taizemiešu virtuve ir īsts kokteilis. Te redzams Ķīnas atspulgs, Indijas mantojums un kaimiņzemju Birmas un Laosas ietekme. Tam visam klāt nāk Taizemes klimatam raksturīgie produkti, kopā veidojot ļoti eksotisku virtuvi.
Vissvarīgākais produkts taizemiešu virtuvē ir rīsi. Kad ēdiens ir gatavs, saukšanai pie galda tiek lietota frāze – „ghin kao” tulkojot „laiks ēst rīsus”. Pārējie ēdieni – gaļa, zivis un dārzeņi tiek uzskatīti par piedevām.
Otro vietu ieņem nūdeles. Taizemieši patērē lielu daudzumu nūdeļu, un tās tiek pagatavotas ļoti dažādos veidos. Kui teow – rīsu nūdeles. Taizemē tās var iegādāties gan svaigā veidā, gan kaltētas. Smalkas, platākas un ligzdiņās. Rīsu nūdeles nav jāvāra, bet tikai jāizmērcē karstā ūdenī 5-10 minūtes. Ba mee – olu nūdeles. Tām ir izteiktāka dzeltenā nokrāsa. Tās var iegādāties dažādās formās. Jāvāra apmēram 4-5 minūtes. Wun sen – pupiņu nūdeles, ko vēl mēdz saukt par stikla vai celofāna nūdelēm. Tās tiek gatavotas no mung pupiņu miltiem un ir caurspīdīgas. Pagatavošana – izmērcējiet karstā ūdenī 10-15 minūtes.
Piedevās izmanto plašu dārzeņu klāstu – četru šķirņu baklažāni, pupiņas un to asni, kukurūza, dažādu veidu kāposti, ķīniešu selerija, daudzveidība ķirbju šķirņu, daikon redīss, lotusa sakne, ūdens kastaņi, sīpoli, okra. Protams, lielā cieņā ir augļi, jo te to dažādība ir milzīga. Jau tūkstošiem gadu Taizemē tiek kultivēti banāni, te sastopamas ap 30 to šķirnes. Uzturā lieto ne tikai pašus banānus, bet arī to ziedus, kas, pagatavoti, garšo kā artišoki. Banānu lapas gan netiek lietotas uzturā, taču, grilējot vai tvaicējot, produktu ietin šajās lapās un tās gatavošanas procesā piedod vieglu kūpinājuma piegaršu vai pat nedaudz iekrāso ēdienu zaļā krāsā.
Lielā cieņā ir papaijas (lieto gan saldajiem, gan pamatēdieniem), mango (sastopamas vairākas šķirnes, atkarībā no šķirnes ēd svaigu vai kopā ar rīsiem, vai pievieno salātiem, mērcēm), guavas (izmanto gan desertiem, gan kopā ar sāli un čili, gatavojot mērces), rambutāns, ličijas (tiek kultivētas apmēram 20 šķirnes, turklāt tā ir viena no galvenajām Taizemes eksporta precēm), longans (ievests Taizemē no Ķīnas 19. gs., tā izskats un tekstūra līdzīga ličijām; auglī ir ļoti augsts cukura sastāvs), mangostīns, saldais tamarinds (pievieno zupām un pikantām mērcēm), laims (svaigu laima sulu pievieno ne tikai salātiem, bet pasniedz arī kā dzērienu, kam pievienots sāls un cukurs), apelsīni, mandarīni, ananāsi, arbūzi un vēl rinda eksotisku augļu, ko tikpat kā nav iespējams sastapt Eiropas zemēs.
Kokosriekstu piens ir neatņemama Taizemes virtuves sastāvdaļa. To pievieno zupām (īpaši biezzupām), karijiem un desertiem. Pamatēdienos kokosriekstu piens kopā ar čili pipariem rada ideālu harmoniju, jo kokosriekstam piemīt organismu atvēsinošas īpašības, tāpēc tas labi sader kopā ar asajām garšvielām. Savu atvēsinošo īpašību dēļ, šis ir ideāls produkts karstajām vasaras dienām.
Taizeme bagāta ir zivīm. Gaļīgas zivis cep ar čili mērci vai grilē banānu lapā. Trauslākas zivis tvaicē ar čili vai laima sulu. Starp iecienītākajām saldūdens zivīm ir tilapia, forele, no jūras zivīm – jūras asaris, skumbrija un daudzas citas rietumniekam pat nezināmas zivis. No vēžveidīgajiem - garneles, austeres, gliemenes un kalmārs.
Taizemes pārtikas tirgū Jūs noteikti atradīsit īpašas novietnes tieši sālītām un kaltētām gan saldūdens, gan sālsūdens zivīm. Katrai ir atšķirīga garša un sāļuma pakāpe. Iecienītākās piedevas ēdienam ir kaltētas garneles un kalmārs. Pēdējam garšas nianses ir spēcīgākas, to pievieno zupām un sautējumiem.
No gaļas veidiem vispopulārākā ir vistas gaļa. Gandrīz katrā reģionā ir sava vistas karija recepte, turklāt, šī gaļa labi garšo kopā ar asajām garšvielām, bet īpaši ar citronzāli un Indijas riekstiem, laimu vai kopā ar saldajiem kartupeļiem. Pēc vistas, otra populārākā ir cūkgaļa. Smādēts netiek nekas. Ēd visu - sākot no cūkas ausīm līdz pat astei. Cūkgaļa tiek kombinēta gan ar rīsiem, dārzeņiem, nūdelēm, gan pievieno asas garšvielas un aromātiskas piedevas. Daudzi cūkgaļas ēdieni demonstrē Ķīnas ietekmi uz taizemiešu virtuvi. Kā kaut kas īpašs taizemiešu kulinārijā jāatzīmē fritēta cūkāda. To pagatavo, ādiņu attīrot no taukiem un matiņiem, novārot, līdz tā kļūst mīksta. No cūkgaļas un tās ādas gatavo arī desu, kam tiek pievienoti melnie pipari, čili un ķiploki.
Īpaša vieta Taizemes virtuvē, protams, ir garšvielām, jo bez tām nav iedomājama lielākā daļa ēdienu. Ļoti raksturīgs taizemiešu virtuvei ir čili, tāpēc grūti iedomāties, ka to ieviesa tikai 16. gs no Portugāles. Pirms tam tā vietā tika izmantoti melnie pipari. Mūsdienās Taizeme ir viens no lielākajiem čili ražotājiem pasaulē. Ir simtiem čili veidu, taču lielākoties ar nelieliem izņēmumiem, jo mazāks pipars, jo asāks. Savukārt saldā čili mērce ir būtisks Taizemes virtuves stūrakmens, un tajā pašā laikā - nozīmīgs eksporta produkts, ko iecienījuši un atzinuši patērētāji visā plašajā pasaulē. Tāpat ļoti lielos daudzumos taizemieši izmanto ķiplokus. Taizemē sastopamais ķiploks ir mazāks un asāks nekā rietumos esošais.
Specifiskāks un retāk sastopams rietumos ir galangals (pievieno zupām un karija pastām), citronzāle (piedod īpatnēju citrusu garšu zupām un karijiem) un tamarinds – ļoti būtiska piedeva taizemiešu asi skābajām zupām. Tamarindam ir asi skāba garša. Tulkojot tas nozīmē „Indijas datele”. Tā vietā var izmantot citronu sulu, taču garša, protams, nebūs tik koncentrēta. Rietumos var iegādāties tamarinda pastu, kaltētu tamarindu vai tā koncentrātu.
Gatavojot ēdienus, parasti pievieno jau sagatavotas karija pastas. Pamatā tām ir dažādas garšvielas un augi, kas samalti pastā. Taizemiešu virtuvē atrodama sarkanā, zaļā, oranžā, dzeltenā, Mussaman un Penang karija pasta.
Tradicionāla taizemiešu virtuve balstās uz piecām pamatgaršām – sāļš, salds, skābs, rūgts un ass. Sāļš tiek iegūts nevis pievienojot sāli, bet gan sāļās sastāvdaļas: nam pla – mērce, kas gatavota no fermentētas zivs, kapi – sāļa garneļu pasta, austeru mērce, gaišā sojas mērce, dzelteno pupiņu mērce, kaltētas zivis vai garneles, ko sasmalcina un pievieno zupai vai salātiem, sālītas plūmes, sālīti konservēti dārzeņi (kāposti, daikon redīss u.c.). Saldināšanai izmanto palmu un kokosriekstu cukuru, saldo sojas mērci, saldi konservētu ķiploku, brūno rīsu sīrupu. Dažreiz kā saldinātāju izmanto arī medu. Skābumu panāk, izmantojot laima sulu, kas, turklāt, vēl akcentē citas garšas, un tamarindu. Abi produkti mīkstina gaļu un zivis. Tiek izmantoti arī dažādi etiķi – kokosriekstu, rīsu. Rūgto garšu ēdiens iegūst, tam pievienojot augus vai zaļos dārzeņus. Taizemieši iecienījuši asus ēdienus, un šo asumu iegūst, ēdienam pievienojot čili – svaigu, kaltētu, pastās vai mērcēs. Vēl asumu var panākt, pievienojot ingveru, sīpolus un ķiploku.